Парк Градска градина

Хасково е известен като един от най-зелените градове в България и за това в голяма степен допринася паркът Градска градина, създаден в края на ХІХ век.
Началото на парковото строителство в Хасково поставя Марин Пенчев, изучавал декоративно градинарство в Унгария и участвал в създаването на Борисовата градина. Негов е проектът за алейната мрежа на Градската градина и под негово ръководство се засаждат първите декоративни дървета, храсти и цветни лехи. По време на престоя си в Унгария Марин Пенчев и съпругата му осиновяват сираче на име Гюла. През 1910 г. Гюла, който е вече български гражданин – Георги Пенчев, пристига в Хасково, за да довърши делото на баща си. Ръководи разширяването на площта на градината, която вече достига до 41 дка. Засаждат се едроразмерни дървета, които обогатяват разнообразието от растителни видове. Дълги години Градската градина се поддържа интензивно, като непрекъснато се добавят нови елементи и растителност. Тук се съсредоточава и част от културния живот на града. Организират се състезания с велосипеди за дами. Построен е дансинг, където вечер е свирел градският оркестър и дълги години е било традиция хасковлии да се разхождат и срещат в Градската градина.
През 2011 г. след предприета пълна реконструкция по проект на община Хасково Градската градина е изцяло обновена. Извършено е цялостно преустройство на алейната мрежа, обособени са кътове за отдих, детска площадка, изкуствено езеро и сцена с места за посетители на три нива и места за инвалиди. Допълнително са засадени иглолистни и широколистни дървета.
Градската градина е отворена за посещения от 06.00ч. до 20.00ч. през зимното часово време и от 06.00ч. до 23.00ч. през лятното часово време.

This entry was posted in . Bookmark the permalink.